Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Ценните елементи от ежедневната функционална храна "Вирумин" - Елда-Флавоноиди-Рутин

Ценните елементи от ежедневната функционална храна

   Развитието на цивилизацията има своите добри и лоши страни. Животът ни е по-лесен, ние се възползваме от материалните блага, пътуваме на дълги разстояния бързо, готвим по-бързо и по-лесно почистваме. Но това "по-лесно" не е еквивалентно на добро. Липсата на физическа активност, наличието на постоянен стрес, притеснение, меню богато на консерванти, оцветители и подобрители - всичко това причинява разтройства в тялото ни, дефицит на витамини и минерални и в резултат на това се стига до опасни заболявания, като диабет, затлъстяване, заболявания на сърдечно-съдовата система, артериална хипертония, атеросклероза, които ние наричаме болести на охолството, често зависещи от храненето,. Ние знаем, че подходящия начин на хранене може значително да допринесе за подобряване на здравето и настроението, но обикновено не разполагаме с достатъчно време, за да се погрижим за оптималната диета и затова постоянно търсим магически решения, като опитваме различни фантастични диети и хранителни добавки, често без да знаем, че дори съществува растение, наречено елда. Въз основа на много становища и изследвания е установено, че елдата и продуктите, получени от нея, благодарение на тяхната хранителна стойност и документирано благоприятно въздействие върху здравето, могат да се причислят към функционалната храна. Елдата (и зърната и люспите) съдържа изобилие от витамини от групата B, органични киселини, витамин С, ненаситените мастни киселини и минерали (желязо, мед, силиций, цинк, калий и магнезий). Нейни ценни съставки са също флавоноидите, присъстващи както в зърната така и в люспите от елда, сред които рутина е този, който заслужава най-голямо внимание. 
   Защо рутин? Защото това органично съединение от растителен произход е от голямо значение за нашето тяло, тъй като има антиоксидантни свойства, неутрализира свободните радикали, предпазва от образуването им в организма и противодейства на оксидативния стрес. Последният от тези ефекти е от особено значение за хората, страдащи от диабет, тъй като оксидативният стрес е основната причина за съдови усложнения на очите и бъбреците при тази болест. Оксидативният стрес се увеличава при хора, страдащи от диабет и повишени нива на глюкоза в кръвта - хипергликемия - и е отговорен за повишеното образуване на свободни радикали, които са причина за увреждане на съдовия ендотел и повишената пропускливост на кръвоносните съдове, което е най-честата причина за кръвоизливи на стъкловидното тяло на окото, при  диабетната ретинопатия.Затова определено може да се каже, че продуктите съдържащи рутин, базирани на люспи от елда (ВИРУМИН, ВИРУМИН ДЕНТ, ВИРУМИН ОПТИ и ВИРУМИН ЛУКС с канела) действат укрепващо на стените на кръвоносните съдове . По този начин, тези препарати могат да бъдат особено препоръчителни при диабетна ретинопатия и нейното предотвратяване, атеросклероза и нарушения във венозното кръвообращение.
Рутинът забавя окисляването на витамин C и по този начин удължава активността му (комплексни препарати = Витамин C + рутин). Рутинът също намалява цитотоксичността на окисления холестерол, което е от особено значение за предотвратяването на появата и развитието на атеросклероза, като по този начин намалява риска от възникване на заболявания на сърдечно-съдовата система. Увеличаването на общия холестерол представлява важен фактор за развитието на исхемичната болест на сърцето. Ако дадено лице има диабет, този риск се увеличава 2-3 пъти.
   Можем да попитаме дали е възможно да се предотврати атеросклерозата? 
Ние може да елиминираме опасните фактори предизвикващи атеросклероза, може да се погрижим за балансиране на нивото на глюкозата в кръвта, холестерола и триглицеридитеда балансираме артериалното кръвно налягане, чрез  физическа активност ,като се избягва стреса,пушенето и като се грижим за правилното хранене, богато на витамини, минерали и флавоноиди (рутин ). Рутинът е отговорен и за правилното функциониране на съединителната тъкан и синтеза на колаген,протеин, който влияние върху нашето състояние на кожата. 
Рутинът има и антиалергични свойства и положително въздействие върху имунната система.
Въпреки това, хората, които вземат сулфонамиди трябва да бъдат внимателни, за количеството рутин което консумират. В случай на бременност лекар-терапевт трябва да определи приема на количеството рутин. 
   Според наскоро проведени проучвания, рутинът може да предотврати прекомерната съсирваемост на кръвта, което е от голямо значение за профилактика при пациенти, които са с увеличен риск от мозъчен инсулт и сърдечни заболявания (диабет, артериална хипертония, атеросклероза). 
Важно е да изграждаме съзнание за това как правилното хранене може да помогне за постигане на нормално функциониране на организма и в резултат на това нашето здраве, непрекъснато ще се увеличава. Ние можем да променим начина си на живот, ние можем да променим навиците си и все пак, много често се случва да учим децата си на грешни хранителни навици и като резултат ги предразполагаме към същите заболявания, от които ние страдаме. Дошло е време всичко това да се промени. Ролята на функционалната храна, която включва също продуктите, създадени на базата на люспи от елда е с нарастващо значение в диетиката.


   Когато се разхождаме сред рафтовете на магазините, нека си припомним най-важните думи, изречени от бащата на медицината, Хипократ: "Всички заболявания идват за човека през устата, заедно с храната".

 

По статията работи: К.Нейчева

Източник: elitefoods.eu

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари